Tuesday, November 11, 2008

- Rahsia Manjakani -

KENANGAN BERTUGAS di sebuah majalah wanita dengan rakan kerja semuanya wanita, memang menyeronokkan. Macam-macam cerita yang kami kongsi bersama. Kalau sudah semua warganya perempuan, percayalah, ada ketika kami berkongsi cerita yang di luar jangkaan orang lain. Malah kalau ada tips kecantikan, rahsia hubungan intim, kalau yang munasabah, kami jugalah yang cuba praktikkan dahulu sebelum dikongsi dengan pembaca.

Di kalangan kami, ada teman yang mempunyai emak yang cukup awet muda. Malah awet muda emak si Nozi ini memang luar biasa. Ibunya biarpun menjangkau 56 tahun ketika itu, tetap langsing, bergetah dan memiliki susuk yang masih mantap.

Itu luarannya! Malah yang lebih mengagumkan kami apabila mendengar cerita setiap kali ibu Nozi membuat rawatan pap smear, mak cik yang sudah putus haid ini dipuji melambung oleh doktor. Khabarnya doktor pakar sakit puan begitu kagum dan takjub melihat kehebatan mak cik ini menjaga bahagian dalamnya. Rahim dan peranakannya dikatakan kemas, tidak kembang dan cantik terletak.

Wah kami yang perempuan dan semuanya bergelar ibu, sukar juga membayangkan... kemas, tidak kembang (ini kami fahamlah... ), yang mahal bila doktor menyebut cantik terletak! Apa lagi setiap kali ada peluang bertandang ke rumahnya (kebetulan dia hebat memasak dan kami pun sentiasa banyak alasan teringin makan itu dan ini), akan mengendeng bertanya rahsia dia menjaga diri luar dan dalam.

Setiap kali ibu Nozi membuat rawatan pap smear, mak cik yang sudah putus haid ini dipuji melambung oleh doktor. Khabarnya doktor pakar sakit puan begitu kagum dan takjub melihat kehebatan mak cik ini menjaga bahagian dalamnya. Rahim dan peranakannya dikatakan kemas, tidak kembang dan cantik terletak.

Jawapan mak cik ini cukup mudah. Dia mengamalkan memakan manjakani. Katanya manjakani memang menjadi ulaman dirinya setiap minggu. Bagus untuk memastikan peranakan rapat, tidak kembang atau mengalami keputihan yang berlebihan. Sebenarnya panjang berjela cerita mak cik ni. Tapi yg lawaknya kisah manjakani yg mencetuskan sesuatu yg tak diduga.

Tidak lama selepas ziarah sambil belajar itu, ada pula rakan kami yang kebetulan baru bersalin mencubanya. Hasilnya? Pada satu ziarah kami dengan mak cik ini, kawan saya itu bercerita, betapa sejak dia mengamalkan memakan manjakani, peranakannya berasa ketat semacam!

Tercengang kami mendengarnya! Hebat, tak sangka begitu sekali. Namun kawan saya ini mengeluh kerana rasa tidak selesa apabila dia kekeringan!
“Kau makan macam mana?” Tanya si mak cik.
“Oh, saya makan sehari sepaket. Beli kedai mamak manjakani tu lima paket tahan tiga hari kadang-kadang. Saya tumbuk leper buah manjakani. Kemudian masuk dalam periuk nasi biar lembut. Lepas tu saya telan manjakani yang dikepal bersama nasi. Murah aje manjakani tu... dalam 30 sen. Tu yang saya beli banyak!” Kawan saya yang sedang menyudu laksa lancar bercerita

“Masya-Allah!!! Kau hilang akal apa? Aku makan sikit-sikit! Itupun aku asah manjakani tu pada pasu, aku ambil serbuknya. Bukan telan sehari sepaket! Memanglah kering dan rapat habis! Silap-silap bercantum terus nanti kat situ!” Suara mak Nozi melangsing, kami sendiri terlopong dan kemudian ketawa terbahak-bahak! Kawan saya tadi hampir tersembur laksa yang dimakannya.

Kami yang mendengar penangan herba-herba dan rempah-ratus yang selama ini dicampakkan saja dalam belanga, terlopong! Tak sangka byk sungguh khasiat rempah ratus ni dalam kesihatan seharian. Kalau mahu dihimpunkan memang cukup panjang senarai herba serta rempah-ratus kita yang berkhasiat tinggi. Malah banyak di antaranya sudah diperakui oleh pengkaji dan juga bukti dari makmal sains.

Manjakani misalnya telah digunakan secara meluas sebagai bahan dalam pengubatan tradisional sejak berabad-abad lalu oleh orang-orang Arab, Parsi, India, Cina dan Melayu. Malahan ia dipercayai telah mula digunakan sejak 2725 SM oleh orang-orang Mesir Purba. Malah kajian menunjukkan Manjakani Mekah atau Manjakani Allepo yang berasal dari daerah Allepo di Syria adalah antara spesis yang terbaik. Ia terbentuk apabila daun-daun pokok yang dikenali sebagai quercus infectoria (nama saintifik) dihinggapi oleh sejenis spesies penyengat yang dikenali sebagai cynips tinctorial atau cynips gallaetinctoria. Keberkesanan manjakani ini telah lama terbukti terutama dalam merawat keputihan, sakit tekak, ulser dan masalah kulit.

Rahsia Manjakani

* Awet Muda – Antioksida melambatkan proses penuaan sel.
* Pencegahan Kencing Manis – Asid galik mengatasi kencing manis dan lelah.
* Pencegahan barah payudara dan rahim – Antioksida manjakani mampu mencegah barah buah dada dan barah rahim.
* Pencegahan bau yang tidak diingini – Manjakani dikatakan bersifat astringen, berupaya membasmi bakteria dan kuman yang mencetuskan bau kurang enak pada faraj.
* Memulih otot dalaman faraj – Tannin pada manjakani khabarnya mampu menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan sekali gus merapatkan bahagian yang longgar atau kendur.
* Mengawal lendir dan lelehan faraj – Astringen berupaya menyerap lendir dan lelehan faraj.
* Mengecutkan tisu-tisu – Astringen dikatakan berupaya mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutamanya selepas bersalin.
* Menegangkan dan mencantikkan kulit – Astringen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.

Hem, jadi macam mana? Cuba-cuba ingat semula apa agaknya makanan kesukaan anda? Dan, cuba jengah-jengah resipi makanan itu, mana tahu kalau-kalau selama ini anda anda sukar mengawal adrenalin anda… atau mood swing turun naik macam rollercoster? Entah-entah dalam hidangan anda ada yang terlebih atau ada yang terkurang herba atau rempah ratusnya! Apa-apapun bertanyalah pada yang berpengalaman. Jangan jadi macam teman saya yang satu itu. Terlebih telan manjakani sehingga dia berasa yang satu itu bagai tertutup katup!

Penulis Asal Artikel ini: Lily Haslina Nasir (artikel yang asalnya bertajuk Rahsia Herba dan Rempah-Ratus)